Lupus Remissieschuld – Caleidoscoopbestrijding van lupus

21


Je bent in remissie – dat is fantastisch! Dus waarom voel je je zo schuldig? Blijf lezen om
lees meer over schuldgevoelens over remissie van lupus en hoe u deze gevoelens kunt beheersen.

Invoering

Leven met een chronische ziekte – inclusief systemische lupus erythematosus– kan ertoe leiden dat een persoon een scala aan emoties ervaart. Soms voelen ze zich angstig of bang voor het onbekende, blij als ze genoeg lepels hebben om de dag door te komen of verdrietig als ze vanwege hun gezondheid naar school of werk gaan. Niemand is ooit echt volledig voorbereid op de gevoelens die ziek zijn met zich mee kan brengen – de emotionele kant van ziekte kan zo complex zijn als het ervaren van de lichamelijke symptomen zelf. Er kunnen momenten zijn waarop de veerkracht en vastberadenheid van een persoon op sommige dagen sterker kan zijn dan op andere, en daarom kan het omgaan met hetzelfde probleem volledig verschillende emoties veroorzaken.

Wanneer een persoon met lupus echter in remissie komt, kunnen dezelfde talloze emoties nog steeds bestaan. Hoewel de focus meestal ligt op een betere lichamelijke gezondheid en de verlichting van dierbaren, kan het emotionele welzijn van een individu als vanzelfsprekend worden beschouwd. Dit betekent dat als ze lichamelijk gezond zijn, ze ook mentaal goed moeten zijn. Van een individu ondersteuningssysteem kunnen hun geliefde zelfs vertellen dat ze zich gelukkig moeten voelen als ze in remissie zijn en dat ze blij moeten zijn om (meestal) weer gezond te zijn. Het individu kan zelf denken dat hij zich opgelucht moet voelen omdat hij gezond is en buiten gevaar is, maar om de een of andere reden kan dat niet. Ze voelen zich misschien zelfs schuldig omdat ze niet alleen in remissie zijn, maar ook omdat ze zich niet emotioneel beter kunnen voelen.

Wat is lupus-remissieschuld?

Schuldgevoelens zijn een echte emotie. Oorspronkelijk bedacht in 1943 door Drs. Stanley Cobb en Erich Lindemann als “de schuld van de overlevende”, kan een persoon deze aard van schuld ervaren als hij een traumatische ervaring overleeft, zoals het herstellen van een langdurige ziekte, het overleven van een natuurramp of zelfs een oorlog. Iemand die het geluk heeft deze gebeurtenissen te doorstaan ​​en te overleven, kan zich afvragen: “Waarom ik?” of “Waarom haar niet?” Ze kunnen ook hun eigen waardigheid of zelfs hun bereidheid om zich beter te voelen in twijfel trekken. Het bereiken van remissie kan een enorme verandering van levensstijl betekenen die emotioneel moeilijk te navigeren is nadat je je zo lang zo slecht hebt gevoeld. Het kan ook betekenen dat ze het gevoel hebben dat ze er niet meer bij horen of niet langer zullen worden geaccepteerd door degenen die nog steeds worstelen met het beheersen van lupussymptomen. Deze emoties kunnen op een gezonde manier moeilijk te jongleren en in evenwicht zijn.

Angela Long legt enkele van de emoties uit die kunnen worden ervaren met remissie (of overlevingsschuld):

  • Empathie: Gevoelens van empathie voor anderen kunnen toenemen naarmate men zich meer bewust wordt van de uitdagingen van anderen wanneer ze niet langer zo gefocust zijn op hun eigen gezondheid. Een persoon kan verschillende emoties ervaren, van verdriet voor anderen tot hoop.
  • Droefheid: Het verdriet dat ervaren wordt door empathie voor anderen, moet worden losgelaten. Long raadt aan de douche te gebruiken als een plek om die tranen los te laten, omdat een douche een veilige en rustgevende plek kan zijn waar niemand in de buurt is om te horen of te onderbreken. Long suggereert echter ook dat nadat de tranen zijn losgelaten, het individu naar vrolijke muziek luistert of deelneemt aan een activiteit – zelfs als het alleen routetaken voltooit – om optimistisch te blijven en zich op iets anders te concentreren.
  • Woede: Met woede komt veel energie die op een gezonde manier moet worden vrijgegeven. Deze spanning kan worden aangepakt door triggers te identificeren en eraan te werken hoe ermee om te gaan … zelfs af en toe een gezonde ventilatie naar iemand die ondersteunend is, kan helpen om die spanning los te laten.
  • Rouw: Een persoon die nu in remissie is, kan niet alleen degenen bedroeven die nog steeds erg ziek zijn of die het niet hebben overleefd, maar ironisch genoeg kunnen ze ook hun vorige leven betreuren als hun lupusactiviteit hoog was en het leven anders was, maar beheersbaar. Verdriet kan gevoelens van lethargie, verdriet, prikkelbaarheid en veranderingen in slaapgewoonten omvatten. Long beveelt geduld aan als het beste dat in de loop van de tijd kan werken om gevoelens van verdriet te verlichten.
  • Ongerustheid: Destructieve, angstige gedachten zijn onder meer het overgeneraliseren, catastroferen, aannemen, bij het negatieve blijven stilstaan ​​of zichzelf met anderen vergelijken. Een therapeut kan iemand helpen copingvaardigheden te ontwikkelen om met angstige gevoelens en gedachten om te gaan. Activiteiten zoals oefening, yogamindfulness-meditatie of zelfs een dagboek kunnen ook helpen bij het beheersen van angst.
  • Druk: Een persoon in remissie kan druk voelen (vaak op zichzelf gelegd) om anderen te helpen en terug te geven. Hoewel dit een geweldige manier is om betrokken en actief te blijven en ervaring en kennis te delen, moet een persoon eren hoe hij zich voelt en niet bang zijn om nog steeds om hulp van anderen te vragen wanneer hij die nodig heeft.

Schaamte versus schuldgevoel bij lupusremissie

Nu iets over schaamte en schuldgevoel – twee emotionele ervaringen die veel gemeen hebben en soms samen worden ervaren. Het is niet ongebruikelijk dat mensen die zich schuldig voelen aan remissie, ook schaamte ervaren, en het is belangrijk om hun verschillen te begrijpen om ze beter te begrijpen en ermee om te gaan.

Schuldgevoel wordt gevoeld wanneer een persoon tegenover zichzelf (correct of onjuist) erkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Het is een zeer geïnternaliseerd gevoel omdat de persoon die de schuld ervaart zich niet per se zorgen hoeft te maken over hoe anderen hem zien – ze zijn alleen bezorgd over hun eigen kennis van hun schuld of onschuld. Wanneer een persoon zich schuldig voelt, vertelt zijn eigen geweten hem dat hij iets verkeerds heeft gedaan en voelt hij zich daar berouw over – zelfs als niemand anders hem de schuld geeft. Iemand die schuldgevoelens ervaart, ervaart echter een ongezonde schuld omdat hij denkt dat hij op de een of andere manier anderen onrecht heeft aangedaan die nog steeds symptomen ervaren door beter te worden. Het maakt niet uit hoe vaak anderen de remissie van het individu vieren, ze kunnen zich er nog steeds slecht over voelen.

Joaquín Selva, Bc.S. legt uit dat schaamte is “[regretting] een aspect van wie [an individual is] als een persoon.” Toch is schaamte meer extern gericht dan schuldgevoel. Schaamte doet zich voor wanneer een persoon zich zorgen maakt over hoe hij voor anderen overkomt, en dus meer een sociale context heeft. Schaamte vereist dat anderen de bron zijn van het oordeel en de schuld van de persoon die het voelt. Die persoon kan het gevoel hebben dat anderen hen voortdurend beoordelen vanwege een waargenomen fout. Een persoon met lupus kan zich schamen voor zijn chronische ziekte vanwege hoe het eruit zal zien voor mensen die gezond zijn. Terwijl iemand in remissie zich ook kan schamen omdat hun perceptie van hoe degenen die niet in remissie zijn, over hen zouden kunnen denken.

Schuldgevoel: “Ik voel me slecht omdat ik het niet verdien om me weer gezond te voelen.”

Jammer: “Ik voel me slecht omdat anderen vinden dat ik het niet verdien om me zo te voelen.”

Schuldgevoelens voor lupusremissie beheren

Leonard beveelt het volgende aan voor het omgaan met kwijtschelding of schuld van de overlevende:

Accepteer en sta de gevoelens toe.

Het is belangrijk voor het individu om zichzelf de tijd te gunnen om te voelen wat ze gaan voelen en om zichzelf eraan te herinneren dat ze dat ook doen kan behandel het. Er zijn geen “zou moeten” als het gaat om menselijke emotie. Emotie is gezond. Emoties ontkennen is echter ongezond en kan schadelijk zijn voor het algehele welzijn.

Maak contact met anderen.

Een van de beste dingen die iemand kan doen, is anderen vinden met dezelfde ervaringen. Het is belangrijk om te vinden en aanwezig te zijn ondersteuning van groepsbijeenkomsten bij personen met lupus, ongeacht of ze zich lichamelijk beter voelen. Niet alleen zullen anderen worden aangemoedigd door hun verhaal, maar het individu kan zich ook nuttig en een bron van hoop voelen. Vaak is de plotselinge reactie om te stoppen met het bijwonen van steungroepen omdat een persoon zich beter voelt en aanneemt dat hij er niet meer bij hoort omdat hij in remissie is. Dit is eigenlijk de het beste tijd om bij te wonen. Mogelijk zijn er mogelijkheden voor mentor of pleiten voor voor andere steungroepleden of vrijwilliger voor de organisatie die de groep organiseert.

Gebruik mindfulness-technieken.

Ademhalingsoefeningen, gedachten erkennen, focussen op de omgeving en de sensaties die de omgeving veroorzaakt (aanraken, proeven, ruiken, horen en zien), of zelfs maar even rustig mediteren, kunnen manieren zijn waarop een persoon zichzelf kan aarden. Yoga kan een geweldige manier zijn om ‘actiever’ te mediteren, aangezien zowel beweging als ademhaling op één lijn moeten worden gebracht.

Oefen zelfzorg.

Krijg een massage, rust of dutje, eet gezond eten of lichaamsbeweging kunnen manieren zijn om zelfzorg te oefenen. Zelfs een dagboek bijhouden, naar muziek luisteren of naar een favoriete film kijken, kan uitstel bieden van overweldigende schuldgevoelens. Een persoon moet er ook voor zorgen dat elke nieuwe activiteit met zorg en tempo wordt gestart en geen dingen forceren wanneer ze echt willen of nodig hebben om te relaxen.

Doe iets goeds voor anderen.

Zoals eerder vermeld, kan vrijwilligerswerk of mentorschap geweldige manieren zijn om betrokken te raken en iets goeds te doen binnen of zelfs buiten de lupusgemeenschap. Pleiten voor anderen met lupus en anderen voorlichten kan ook een geweldige manier zijn om betrokken te blijven en ‘vooruit te betalen’. Het aanbieden van diensten aan andere organisaties kan een geweldige manier zijn om de horizon te verbreden, sociale kringen uit te breiden en andere interessante aspecten van het leven met lupus in evenwicht te brengen.

Zoek professionele hulp.

Open en eerlijk praten met een vertrouwde zorgverlener kan de deur openen voor het zoeken naar emotionele hulp – ze kunnen iemand helpen geschikte therapeuten te vinden om met emotionele gezondheid om te gaan. Cognitieve gedragstherapie is een geweldige manier om open en veilig te bespreken hoe iemand zich voelt. Therapeuten kunnen ook copingstrategieën bieden om met schuldgevoelens, PTSS of een reeks gevoelens en individuen om te gaan. Soms voelt het gewoon goed om met een onbevooroordeelde derde partij te praten over wat een persoon ervaart.

Ten slotte

Remissie betekent verandering, en verandering kan stressvol zijn – zelfs een verandering waar je jaren op hebt gehoopt! Hoewel schuld aan kwijtschelding vaak voorkomt, betekent dit niet dat je er dag in dag uit mee moet leven. Niemand hoeft er hun nieuwe ‘normaal’ van te maken. Iedereen ervaart lupus anders en iedereen kan remissie anders ervaren. Dat feit alleen al zou een deel van de druk moeten wegnemen die iemand voelt om op een bepaalde manier op remissie te reageren. Het identificeren van de symptomen van schuld en het leren omgaan met die complexe gevoelens, kunnen enkele van de belangrijkste vaardigheden zijn om te ontwikkelen tijdens de reis van lupus naar een gezonder leven.

Referenties
Selva, J. (2019, 7 april). Waarom schaamte en schuldgevoel functioneel zijn voor de geestelijke gezondheid. Positieve psychologie. https://positivepsychology.com/shame-guilt/
Lang, A. (2014). Overlevende schuld – laat me de manieren tellen. De oncologieverpleegkundige, 7(4). Op 18 februari 2020 opgehaald van http://www.theoncologynurse.com/ton-issue-archive/2014-issues/july-august-vol-7-no-4/16184-survivor-s-guilt-let-me-count-the-ways
Leonard, J. (2019, 27 juni). Wat is de schuld van de overlevende? Medisch nieuws vandaag. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325578

Auteur: Liz Heintz

Liz Heintz is een technisch en creatief schrijver die haar BA in Communicatie, Advocacy en Relationele Communicatie heeft behaald aan de Marylhurst University in Lake Oswego, Oregon. Meest recent werkte ze een aantal jaren in de gezondheidszorg. Liz, geboren in San Francisco, Californië, roept nu het prachtige Pacific Northwest naar huis.

Alle afbeeldingen, tenzij anders vermeld, zijn eigendom van en zijn gemaakt door Kaleidoscope Fighting Lupus. Om een ​​van deze afbeeldingen te gebruiken, neem dan contact met ons op via [email protected] voor schriftelijke toestemming; image credit en link-back moeten worden gegeven aan Kaleidoscope Fighting Lupus.

Alle bronnen die door ons worden verstrekt, zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden en dienen als gids of aanvullende informatie te worden gebruikt, niet ter vervanging van het advies van een medische professional. De persoonlijke opvattingen die hier worden geuit, omvatten niet noodzakelijk de standpunten van de organisatie, maar de informatie is doorgelicht als een relevante bron. We raden u aan uw sterkste pleitbezorger te zijn en altijd contact op te nemen met uw arts in de gezondheidszorg als u specifieke vragen of opmerkingen heeft.

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no será publicada.