Immunosenescentie – Caleidoscoopbestrijdende lupus

21


Ben je ouder dan 60 en heb je lupus? Zelfs als u nog geen 60 bent, is het van cruciaal belang om te weten welke invloed veroudering heeft op degenen onder ons die met lupus leven. Lees verder en ontdek de feiten over lupus, veroudering en immunosenescentie.


Invoering

De levensverwachting in de meeste moderne, westerse samenlevingen is aanzienlijk gestegen. Sinds de 19th Alleen al een eeuw is de gemiddelde levensverwachting verdubbeld van ongeveer 40-50 jaar tot bijna 80. Deze lange levensduur kan wijsheid en zelfbewustzijn brengen, maar gaat ook gepaard met een grotere kwetsbaarheid voor ziekte en letsel. Hoe hard we dit ook proberen te stoppen, we kunnen de klok niet terugdraaien. Ons lichaam ervaart deze veranderingen uiteindelijk op cellulair – zelfs moleculair niveau. De technische term voor het verouderingsproces op de immuunrespons van een persoon is immunosenescentie.

Personen met lupus kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor enkele van de effecten van veroudering. Sommige wetenschappers hebben zelfs getheoretiseerd dat lupus eigenlijk het resultaat kan zijn van een vroegtijdig verouderingsproces op microscopisch niveau. Blijf lezen om erachter te komen hoe immunosenescentie van invloed kan zijn op personen met lupus of degenen die mogelijk later in het leven het risico lopen om SLE te ontwikkelen.


Lupus, veroudering en immunosenescentie

Personen met lupus en ouderen hebben enkele belangrijke kenmerken van auto-immuunziekten en immunosenescentie gemeen, zoals chronische ontsteking, disfunctie van het immuunsysteem en verhoogde vatbaarheid voor infectie en ziekte. Deze zijn niet alleen van invloed op mensen met lupus naarmate ze ouder worden, maar kunnen ook bijdragen aan de zogenaamde late SLE.

Immunosenescentie is een behoorlijk complex proces, maar enkele van de meest relevante kenmerken zijn:

 • Een verzwakte verworven immuunrespons op nieuwe antigenen: Naarmate we ouder worden, neemt onze blootstelling aan nieuwe antigenen af, evenals de productie van T-cellen – een klasse van witte bloedcellen die infecties op een aantal manieren bestrijden. Op 50-jarige leeftijd is de productie van T-cellen <10% van wat het was toen we jonger waren. Naarmate we ouder worden en worden blootgesteld aan nieuwe antigenen, wordt het steeds moeilijker voor ons om ze te bestrijden.
 • Een opeenstapeling van zwakkere geheugen-T-cellen: Geheugen-T-cellen zijn de cellen die overleven nadat een lichaam voor de eerste keer is blootgesteld aan een antigeen of ziekteverwekker en die bescherming bieden tegen toekomstige infecties. De geheugen-T-cellen die een persoon ophoopt als ze jonger zijn, functioneren meestal goed, maar de geheugen-T-cellen die een persoon later in het leven ophoopt, beschermen niet zo goed tegen nieuwe pathogenen en antigenen, zoals het COVID-19-virus.
 • Laaggradige, aanhoudende ontsteking (“ontstekingsveroudering”): Ontstekingsveroudering is de chronische, laaggradige ontsteking die optreedt met de leeftijd wanneer er een toename is in de productie van pro-inflammatoire cytokines en C-reactief proteïne in het lichaam. Chronische ontstekingen, zoals mensen met lupus maar al te goed weten, kunnen weefsel verzwakken en vernietigen.

Reeds bestaande SLE en immunosenescentie

Als een persoon met lupus leeftijden, de ernst van de symptomen en het optreden van fakkels kan zelfs afnemen! Of het nu gaat om hormonale veranderingen of om de natuurlijke afname van de immuniteit in het algemeen, soms de auto immuun respons wordt verminderd in intensiteit. Toch lopen oudere personen die lupus hadden toen ze jong waren, meer risico op het ontwikkelen van andere gezondheidsgerelateerde aandoeningen dan de algemene bevolking. Dit kan te wijten zijn aan een natuurlijke toename van gegeneraliseerde chronische ontsteking, of aan de accumulatieve effecten van jarenlange medicamenteuze behandeling.

Als persoon met lupusleeftijden kunnen zorgverleners een meer gereserveerde benadering van medicamenteuze behandeling aannemen om hun effecten op veroudering te matigen. Aan personen die lupus-nefritis hebben, kunnen bijvoorbeeld minder cyclofosfamiden en andere immunosuppressieve therapieën worden voorgeschreven.

Ouder worden en SLE zijn echter nog enigszins onbekend terrein en er zijn momenteel geen algemene richtlijnen die beoefenaars kunnen volgen. Naarmate het percentage ouderen in de algemene bevolking toeneemt, zal meer gericht onderzoek nodig zijn om beter toepasbare behandelingskuren te bepalen voor degenen die ouder worden met lupus.

SLE en immunosenescentie met late aanvang

SLE met een late aanvang wordt gedefinieerd als diegenen die na de leeftijd van 50 jaar worden gediagnosticeerd. Deze personen hebben meestal dezelfde symptomen als anderen met lupus, hoewel ze doorgaans niet zo ernstig zijn. De accumulatieve gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met SLE in het algemeen, zijn echter dezelfde als die van degenen die het hun hele leven hebben gehad. Deze personen ervaren complicaties die verband houden met chronische ontstekingen, het genereren van auto-antilichamen en een grotere kwetsbaarheid voor ziekten.

Sommige medicamenteuze behandelingen vormen ook risico’s voor oudere personen, zoals:

 • Antimalariamiddelen, zoals hydroxycholoquine (Plaquenil);
 • Corticosteroïden en immunosuppressiva. Deze vereisen matiging en constante monitoring;
 • Vermijd waar mogelijk niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s); en
 • Behandel uw andere gezondheidsaandoeningen om de algehele gezondheid te verbeteren.

Terwijl personen die SLE met laat optreden ervaren, dit doorgaans niet ervaren cutane lupus of lupus nefritiservaren ze vaak overlappingen syndroom van Sjogren, artritis en serositis. Ze lopen ook een groter risico om zich te ontwikkelen Het fenomeen van Raynaud, cardiovasculaire schade, hypertensie, osteoporose en kanker.

De demografie voor het ontwikkelen van laat optredende SLE is een beetje anders dan degenen die SLE ontwikkelen als ze jonger zijn. Terwijl vrouwen ongeveer 90% uitmaken van alle personen met lupus, lijkt de verhouding tussen mannen en vrouwen te verschuiven voor degenen die lupus krijgen boven de leeftijd van 50 jaar van 1 op 10 naar ongeveer 2,4 op 9.

Apoptose – de normale dood van cellen – vindt efficiënt plaats bij gezonde, jongere individuen. Bij personen die ouder worden en / of SLE hebben, kan de normale opruiming van de dode (apoptotische) cellen echter verstoord zijn. Clearing is nodig voor het reguleren van ontstekingen en zelftolerantie – het vermogen om het verschil te kennen tussen zelf geproduceerde, niet-bedreigende antigenen en indringers die niets met het lichaam te maken hebben. Ouderen die geen lupus hadden toen ze jonger waren, kunnen het later in hun leven krijgen vanwege abnormale apoptose en afnemende zelftolerantie.


Gezond blijven tijdens het ouder worden met lupus

Opkomende therapieën

Hoewel veroudering duidelijk niet te genezen is, onderzoeken wetenschappers momenteel het volgende als mogelijke dieettherapieën om de effecten van veroudering en ontsteking te bestrijden:

Bespreek vragen en zorgen altijd met een arts uit de gezondheidszorg voordat u veranderingen in het voedingspatroon aanbrengt.

Klinische benaderingen die momenteel worden onderzocht, zijn onder meer:

 • Groeifactoren: Groeifactor interleukine-7 (IL-7) – een cytokine – kan de productie van rijpe T-cellen stimuleren en de eerste tekenen van immunosenescentie tegengaan.
 • Checkpoint-remmers: Deze remmers – MoAbs – kunnen immuunremmende reacties blokkeren, zoals de eiwitten gemaakt door T-cellen, sommige kankercellen en antilichamen.
 • MAPK-traject: Het reguleren van deze routes die deel uitmaken van zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem, kan de productie van pro-inflammatoire cytokines verminderen.

Gezond blijven tijdens het ouder worden

Er zijn stappen die een persoon kan nemen om tijdens het verouderingsproces zo gezond mogelijk te blijven, vooral als een persoon lupus heeft:

 • Houd medische afspraken bij en neem medicijnen zoals voorgeschreven.
 • Laat u regelmatig controleren op osteoporose.
 • Beoordeel zorgvuldig de noodzaak van hormoonvervangende therapie (HRT) met een arts.
 • Eet een gezond dieet en onderhoud een gezond gewicht.
 • Oefening.
 • Stop met roken en drinken alcohol met mate.
 • Rust en krijg kwaliteit slaap.
 • Voed emotioneel welzijn.


Ten slotte

Immunosenescentie treft ons allemaal op een gegeven moment en voor degenen die lupus hebben, kan het verklaren waarom het de kwetsbaarheid voor andere ziekten vergroot, waardoor routinematige gezondheidszorg en het nemen van zelfzorgmaatregelen noodzakelijk zijn om van een lang, gelukkig en gezond leven te genieten. Het is belangrijk om ook contact op te nemen met behandelaars om erachter te komen hoe zorgprotocollen veranderen als een persoon mijlpaalverjaardagen bereikt – wat misschien niet nodig was om 20, kan dat wel om 60 zijn. Voor mensen met lupus kan dit wat meer zorgvuldigheid vergen. en onderhoud, maar het bereiken van een optimale gezondheid en welzijn is de extra inspanning waard!

Referenties

Aiello, A., Farzaneh, F., Candore, G., Caruso, C., Davinelli, S., Gambino, C., Ligotti, M., Zareian, N., & Accardi, G. (2019). Immunosenescentie en zijn kenmerken: hoe kun je veroudering strategisch tegengaan? Een overzicht van mogelijke opties voor therapeutische interventie. Frontiers in Immunology, 10(2247). doi: 10.3389 / fimmu.2019.02247. Op 9 september 2020 opgehaald van https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.02247/full

Effros, R. (2005). Roy Walford en de immunologische theorie van veroudering. Immuniteit en veroudering, 2(7). doi: 10.1186 / 1742-4933-2-7. Op 9 september 2020 opgehaald van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1131916/

Franceschi, C. & Campisi, J. (2014). Chronische ontsteking (ontstekingen) en de mogelijke bijdrage ervan aan leeftijdsgebonden ziekten. The Journals of Gerontology, 69(1), S4-S9. doi: 10.1093 / Gerona / glu057. Op 9 september 2020 opgehaald van https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/69/Suppl_1/S4/587037

Montoya-Ortiz, G. (2013). Immunosenescentie, veroudering en systemische lupus erythematosus. Auto-immuunziekten, Artikel-ID 267078. Doi: 10.1155 / 2013/267078. Op 9 september 2020 opgehaald van https://www.hindawi.com/journals/ad/2013/267078/

Ugarte-Gil, M. en Alarcon, G. (2013). Is er een effectieve behandeling voor laat optredende systemische lupus erythematosus [abstract]? Toekomstige ouder wordende gezondheid, 9(4). doi: 10.2217 / ahe.13.26. Op 9 september 2020 opgehaald van https://www.futuremedicine.com/doi/pdf/10.2217/ahe.13.36

Economische en sociale zaken van de Verenigde Naties. (2017). Veroudering van de wereldbevolking. https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/pdf/ageing/WPA2017_Highlights.pdf

Van den hoogn, L., Sims, G., Gijsbert van Roon, J., & Fritsch-Stork, R. (2015). Current Aging Science, 8(2). Doi: 10.2174 / 1874609808666150727111904. Opgehaald op 9 september 2020 fom https://www.researchgate.net/profile/Joel_Roon/publication/280537942_Aging_and_Systemic_Lupus_Erythematosus_-_Immunosenescence_and_Beyond/links/56791eaa08ae125516efedf6/Aging-and-Systemic-Lupus-Erythematosus_-_Immunosenescence_and_Beyond/links/56791eaa08ae125516efedf6/Aging-and-Systemic-Lupus-Erythematosus-

Auteur: Liz Heintz

Liz Heintz is een schrijver van medisch onderzoek die haar BA in communicatie, belangenbehartiging en relationele communicatie heeft behaald aan de Marylhurst University in Lake Oswego, Oregon. Meest recent werkte ze enkele jaren in de gezondheidszorg. Liz, geboren in San Francisco, Californië, roept nu het prachtige Pacific Northwest naar huis.

Alle afbeeldingen, tenzij anders vermeld, zijn eigendom van en zijn gemaakt door Kaleidoscope Fighting Lupus. Om een ​​van deze afbeeldingen te gebruiken, neem dan contact met ons op via [email protected] voor schriftelijke toestemming; image credit en link-back moet worden gegeven aan Kaleidoscope Fighting Lupus.

Alle bronnen die door ons worden verstrekt, zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden en dienen als gids of aanvullende informatie te worden gebruikt, niet ter vervanging van het advies van een medische professional. De persoonlijke opvattingen die hier worden geuit, omvatten niet noodzakelijk de standpunten van de organisatie, maar de informatie is doorgelicht als een relevante bron. We raden u aan uw sterkste pleitbezorger te zijn en altijd contact op te nemen met uw arts in de gezondheidszorg als u specifieke vragen of opmerkingen heeft.

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no será publicada.